Jordgubbar!

Igår till middagen blev det ju svenska nypotatisar. Ikväll blir det svenska jordgubbar med grädde. Är hemma själv ikväll. Fotbollsmatch för yngste sonen och maken är med och coachar.

Hade bestämt att vi skulle ha en oplanerad semester, för vi lyckades enbart få in två veckor tillsammans. Men nu har jag ändå lyckats planera in en hel del. Jag och bästa vännen åker till Öland en helg för att träffa ännu en god vän, så det blir en tjej helg. Jag och ungdomarna åker till Halmstad en vecka när maken jobbar, och passar deras hund när dom åker till Grekland. Sen när maken har semester lämnar vi ungdomarna hemma och tar tåget till Stockholm och lever lite storstadsliv. Restauranger matupplevelser är prio 1. Trodde jag var mer spontan än detta. Lite besviken på mig själv. 

Kanske blir det så när jag tänker vad vi KAN göra om vi inte har något inplanerat åsså blir det bara så att det blir planerat i alla fall? Ja, jag vet inte. 

Nu blir det soffan och fortsättning på Mari Ljungsted boken...   

Helg och morsa da'!

Då är vi snart inne i juni, sommarmånaden. Våren har bara nosat på oss här nere i södra Sverige ett fåtal gånger detta året. Vi gör verkligen allt för att vara positiva och fira in våren om och om igen. Vad hjälper det?

I lördags morse åkte vi iväg tidigt, klockan ringde redan kl 07.00, som vilken vardag som helst, vi har beställt 
50 kg kött som vi hämtade. Skulle bara ha rensat frysen innan, men missade det. Så nu är det riktigt proppfullt i frysen. Men vi klarar oss ett tag.

På kvällen var våra vänner här och vi grillade, en kort stund var vi ute på altanen, men gick ganska snabbt in och åt och tillbringade resten av kvällen inomhus. Så trevlig som alltid. 

Morgonen började med en frukostbufé ala maken, med en rosa ros på bordet. Så gulligt. 

Sen en eftermiddagslur med ännu en bok av Mari Jungstedt, fängslande böcker, har ni inte läst dom så gör det!

Jag och maken cyklade upp till mamma, min syster och hennes man kom också dit, min syster hade gjort rabarberpaj med vanlijsås, för gott. Mamma var på gott humör och glad över att vi alla var där samtidigt.

Sen hem och lagade middag, min tur att bli grattad som mamma. Svensk nypotatis, biffar, gräddfil och gräslök så längesedan det var. Älskar nypotatis (det är inte så mycket stärkelse, socker, i dessa som gammal potatis). Jag gillar inte sill, så det fick bli biffar, det är ju min dag här hemma idag.

När jag sa till vår yngste son i veckan att det var mors dag på söndag, funderade han en kort stund, sedan sa han: det går över, på måndag är allt som vanligt igen...

Fick i alla fall en fin bukett med vita liljor av sönerna, tack pojkar!


Go middag!

Efter en bra dag på jobbet, blev det ett besök på Elme restaurang. Kul och avslappnat och lite FBI fasoner, så skrattade vi gott. Men en sak som jag lärt mig ikväll, beställ inte kyckling med sallad och fetaost, det är skitdyrt, fetaosten kostar 40 kr EXTRA! Vilken kvalité är det inte på den fetaosten då?

Nu närmar sig alla dessa helger som vi har fullt inbokat fram till helgen efter midsommar. Vi ska ha kusinträff på min mammas sida snart. Har många kusiner, en del av dom har jag inte ens träffat. Då mamma var lite äldre när hon fick mig, så är jag bland de yngsta, om inte yngst, jo så är det nog. Det är ju iof lite skönt. Att vara yngst någonstans menar jag.

Ikväll på middagen diskuterade vi bröllop, det finns ju mer än Vickan o Danne som ska gifta sig i år! Vi pratade om våra egna möhippor. Så fruktansvärt kul vi hade. Och T som berättade om sin, när hon skulle åka vattenskidor och svalde varenda fisk i havet, så jädrans kul!  Själv blev jag avsminkad totalt (ni fattar va, jag som aldrig ens skulle komma på tanken att gå ut osminkad) de klädde mig i laxrosa livstycke i siden och matchande boxertrosor, sen åkte vi iväg till Vittsjö, numera kallat Gittsjö, där ägaren tog emot oss och jag blev erbjuden en städrock för att jag bara hade underkläder på mig. Den slängde jag.   

Inne på toaletten träffade jag en tjej som var där, hon hade en sminkväska som jag ville låna, det fick jag inte, då slog blixten till, jag tryckte upp henne iväggen och tvingade till mig hennes sminkväska, använde den och lämnade snällt tillbaka den med ett "tack så mycket för lånet". Detta är 22 år sedan, det skulle aldrig kunna hända nu (att jag går ut osminkad då).

  


Pizzabottnar....?

Jobbat hemma idag. Fått massor gjort. Känns bra i magen. Sen har jag varit på shopping i hultet med maken. Han ville handla lite kläder till sig och behövde smakråd. Det är nog kanske andra gången på 27 år som han frågar detta, så självklart, jag följer gärna med. Han har ju visserligen fått nya kläder mer än två gånger på dessa åren. Men oftast skickar han bud med mig. Men efter alla dessa år är det väl dax att jag slutar med det.

Det roliga var att när vi kom in i butiken, så smiter han iväg till herravdelningen, jag går och lullar bland damkläderna, så kommer han uppsmygande bakom mig och frågar vilken storlek han har i jeans. Japp, ett steg i taget, som sagt vad.

En annan sak som hände mig idag. Till kvällen tänkte jag göra snabbpizza hemma, genom att köpa färdiga pizzabottnar, bara att rulla ut och lägga på det gottiga. Kommer till kassan, så piper det när hon slår in detta, och säger: Oj då, den här är för gammal så den får jag inte sälja, sedan slänger hon den bakom sig och fortsätter slå in resten av varorna. Jag står bara och gapar och undrar om hon tänker hämta en ny som inte är för gammal?! Men nej, inte en min hon gör. Jag tycker synd om hennes brist på service, ännu mera synd om hennes arbetsgivare som kunde tjänat mer pengar om hon hjälpt mig.

Så nu blir det till att baka egna bottnar. Ja, det funkar det också.


 

Sommar, sommar och sol!

Efter regn kommer solsken, det stämde så väl. I torsdags tog jag bilen och körde till Växjö efter jobbet. Himlen blev till hav med isbitar i. Det regnade så pass att det inte gick se vägen och till råga på detta åskade det och blixtrade hårt. Riktigt läskigt. Jag är normalt inte rädd för åska, särskilt inte i en bil. Men det var så otäckt! Jag tillsammans med övriga förare fick stanna utmed vägen och invänta ett lugnare väder. Blixten syntes precis framför rutan och kändes som det slog i gatan, att jag satt och skrek i bilen, usch och fy! Väl i Växjö slutade det, men när jag vände hemmåt mötte jag samma väder, så tröstlöst.

Fredagen regnade också en hel del. Så kvällen blev det hämtmat och mys i soffan. 

Vaknade till sommar på lördagen åh vad härligt, har nästan glömt hur det känns med denna värme på huden. Städade på altanen för glatta livet. Yngste sonen fyller år och vi ska grilla. Firade även in sommaren med en flaska bubbel på eftermiddagen. Vilket rus! Efter firande och sonen nöjd kändes helgen fulländad.

Söndagen är också fint väder, lite mer blåsigt men det gör inget. Var nere och köpte till lite mer blommor och kogödsel. Plantera står på schemat idag. Det blev fint och resten av naturen är också i sin blom. De gröna bladen på träden i kontrast till buskar i vitt och rosa är en fantastisk vy från altanen nu.


Mina egna kryddor som jag hoppas kunna använda i sommar.


Vy från balkongen idag.


Ett av äppelträden på baksidan har delats på mitten av regnet i fredags,
men där är ett äppelträd till som blommar för fullt, visst är det vackert?


   

Vår son!

De som känner mig vet ju att jag har två söner. Men jag har faktiskt en son till! Han heter Munstafa och bor i Ghana. Han är 10 år och vi är faddrar åt honom sedan 3 år tillbaka. Han ritar teckningar och skickar och genom en översättare skriver han hur han och familjen har det. 

Just nu har han 45 minuters väg att gå varje morgon till skolan, inga sura miner där. I byn där han bor (Jawia) håller de på med ett projekt och bygger en skola, så barnen där inte behöver gå så långt för att komma till skolan. 

Det är genom Plan som vi kom i kontakt med Munstafa. Han lever tillsammans med sin mamma och pappa där och är just nu hälsan själv. 

Att vara fadder och ha en liten "son" som fadderbarn är verkligen något som värmer mitt hjärta, att veta att jag kan göra något för en liten kille och hans familj. Att veta att pengarna går fram och att de gör nytta. Genom brevkontakt får vi veta hur han har det och hur han mår. Även vad som händer i byn.

De vuxna som bor där får också lära sig om barns rättigheter. Som så mycket annat är många fler som behöver lära sig. Barn har också rättigheter! 

Det gör en ödmjuk inför den verklighet vi lever i idag, som vi tar många gånger för självklar. Den är inte självklar för alla. Att ha en läkare inom räckhåll (närmaste läkare i Jawia ligger 2 timmar iväg).

Jag är tacksam för det liv jag har och jag gör allt för att njuta av varenda stund, men självklart har jag även stunder som är mindre kul. Det har nog de flesta.


En del bilder som Munstafa och hans familj har skickat!

För varenda unge!!

Allt väl!

Har precis pratat med mamma, allt har gått bra. Hon har bytt batterier i sin pacemaker. Tänk vilka hjälpmedel det finns och vilken tur att de finns. Hon mådde bra och ville hem nu, det var bara något lite som krånglade, men det ville hon inte berätta för då kanske hon inte får åka hem i morgon. Hon vill hem till sina pokerkompisar.

Själv innbillar jag mig att allt är bra. Men sanningen är att jag har inte mått helt bra sedan i lördags. Jag har tandvärk som kommer och går, mer eller mindre. Värktabletter så känns det bra, men när den slutar värka kommer det igen. Jag vet desvärre också vad det är. Jag gjorde en rotfyllning för ca två år sedan, sist jag var hos tandis sa han att en rotkanal fortfarande var aktiv, att de missat den. Denna är nu inflammerad. Men jag sa sist att "nä, det känns ingenting, jag har koll på det", han sa då "okey, du bestämmer själv". Japp, så nu sitter jag här och våndas, jag är skiträdd för tandläkaren!!

Idag är jag inte modig! Giv mig styrka...


Sångfågel!

Ikväll drog jag igång min röst och sjöng "We are the champions", det lät väl så där. Min man skrattar gott åt det och tycker väl att det låter riktigt illa. Men det gör inget för jag har kul! Snart börjar väl allsång på skansen också, då sjunger jag alltid för fullt. Jag tillhör de som sjunger hellre än bra.

En dröm som jag haft länge är att sjunga i kör. Detta har även nått en tjej i hultet som är en av de som driver kören. Hon frågade om jag ville sjunga med dom (hon har ingen aning om hur jag egentligen låter), klart jag vill. Det blir i så fall till hösten. Det jag undrar är:

Måste man sjunga upp för henne och hela kören?
Kommer det att höras i grupp att man inte kan sjunga, eller smälter det in?
Kan man bli nekad för man inte sjunger bäst?
Vågar jag anta utmaningen?

Ja, det får jag fundera på i sommar (när den nu kommer)

Jag har mod....!

Shopping och kalas!

4 dagars långledigt. Är det inte skönt så säg. Att mitt i allt få denna ledighet, vila upp sig, komma ifatt, med det som legat efter, som man kan göra sen. 

Torsdagen hämtade jag mamma och vi fikade här. Hon var lite otålig, ville hem till sina vänner och spela kort. Hur skulle de klara sig när hon inte var där? Det är så skönt att hon trivs. Sen på kvällen blev det en film kväll, jag kommer ju sällan ihåg vad filmerna jag tittat på heter, så även i detta fallet. 

I fredags åkte jag och yngste sonen på shopping, han käraste fyller myndig och med mig som smakråd stack vi iväg efter frukosten (en sen sådan). Sonen är imponerande på att handla till sig själv (han gillar inte det), på 55 minuter hade han köpt 2 par jeans, 3 skjortor och 2 par strumpor. Tänk om man hade haft den farten. Present hittade han också en jättefin klocka och ett halsband. Jag tyckte också klockan var fin, så jag köpte en till mig! Det behövde jag.

När vi skulle in på HM, såg jag skylten med JOY på, kom ihåg en vän som hade en jätte fin skjort-blus på sig på valborg. Den var köpt där, jag sprang förbi HM och in på JOY, hörde paniken i min sons röst, MAMMA, nu går du för långt!!! Jag hittade skjort-blusen, och den köpte jag fortare än jag nästan inte hann prova. Jag kände mig så lycklig och tillfreds efter detta.

Sen åt vi och åkte hem. Jo, sen fick IKEA ett besök också, vi skulle ju också köpa en present till svärdottern. Där hade jag spanat in en sak till henne.

Hem till hennes föräldrar på kalas och god mat. Hennes syster fick en liten tjej för 6 veckor sedan, lilla Tilda så liten och så söt så klart.


Födelsedagsbarnet och "Hoffe"


Min man som njuter av den lilla kickan.

Kom inte hem förrän efter 02.00, så det blev sovmorgon i lördags. Lunch tillsammans med hela familjen Emanuelsson, grillade korv och kycklingklubbor, färdig potatissallad till det. 

Söndagen har varit vilodagen, precis som det ska. Varit uppe en snabbrunda hos mamma, packat hennes väska inför hennes operation i morgon, byte av pacemakern, batteriet håller på att ta slut i den. Tur att de finns och att de kan se när batteriet är på väg att laddas ur.  

Lååångledigt!

Efter en mycket bra arbetsvecka, kort sådan dock, gick jag ut till en himmel som öppnat sig, det vräkte fullständigt ner. Så trist. Det sköna ändå är att det är fyra dagars ledigt. Bokat in lite tid med mamma i morgon. Fredag blir det shopping, lördag och söndag ledig tid med maken. Livskvalité.

Kort inlägg för nu börjar min jakt på bovar igen kl är 21.00.

Kort vecka!

En rivstart på veckans första dag. In i vårt cykelförråd, japp vi får låsa in cyklarna nu på baksidan. Efter att en herre stått på baksidan och sa att han behövde nya cyklar till sina barn. Spanade han in våra och grannens. Han var på genomresa sa han. Grannen sa att vi inte hade någon cykelförsäljning här då gick han vidare bort till Värdshuset och kollade in cyklarna i cykelstället där. Sen gick han bak bakom ladan vi har på gården. Sen försvann han. Så nu blir vi självklart misstängtsamma och tror att han är en cykeltjuv. Så på måndag morgonen blev det då rivstart, kommer ut och undrar var alla cyklarna är...?! Visstja, de är ju inlåsta. Vad är koden till låset på kodlåset till förrådet? In och kollade i anteckningarna. Så iväg till jobbet.

Dagen började med utvecklingssamtal, ny energi fylldes på, det är så spännande och härligt att få denna tid tillsammans, utan att bli avbruten. Därefter en ny kille på jobbet som jag satt ner med i ett par timmar och gick igenom praktiskt och annat bra att veta. Sen var det inte många timmar kvar av denna måndag på jobbet.

Skulle varit hemma själv på kvällen, men då visade sig att Pillan skulle övernatta i Hultet, så vi bestämde istället att hon skulle komma hem till mig. Kul! Vi åt lite mat och tog ett glas vin och pratade semester, värme, bygge, barn och ungdomar. Vi nämnde inte jobbet en gång! Jag tycker ju inte om att vara ensam, så det var en toppenkväll!

Drack även kaffe sent, vilket resulterade i några extra timmars rullande i sängen, hopplöst, men jag får skylla mig själv, koffein är inte bra om man ska sova sen.


Funderar!

Min häftiga moster har gått ur tiden. Hon var tuff och vacker som en dag. Handlade kläder i butique, kommer jag ihåg, tyckte hon var jätte häftig när jag var liten. Gick och lärde sig engelska efter pensionsåldern för att kunna göra sig förstådd när hon åkte utomlands, vilket hon gjorde efter sin mans bortgång. Hon blev 97 år, en respektabel ålder.

Varit uppe hos mamma idag för att berätta, det är inte lätt, men hon måste få veta, det var ju hennes syster. Även om mamma är så förvirrad. Vi tittade på kort från förr, det blev nog lite för mycket med alla kort och namn. Man tror man gör rätt, det var i alla fall tänkt så.



                             Sov gott Louise!


Mini-shopping!

Sov jätte länge idag. Det behövde jag, har väl inte varit riktigt 100% på ett par dagar. Bestämde mig i alla fall för att se vad byn hade att erbjuda. Hittade en vit kostym som var så super snygg där den hängde. Men väl på, var den inte så snygg. Fattar det inte. Men jag får fundera på det.

Eftermiddagen har blivit soffan med nästa bok av Mari Jungstedt, det är omöjligt att lägga ifrån sig hennes böcker när man väl får tag i dom. Riktigt nagelbitande och spännande böcker som utspelar sig på Gotland. Läs dom!

Det är makens jobbhelg så han har redan gått och lagt sig. Jag har kanal 4 på tänkte få mig ett gott skratt med hjälp av "Virus i bataljonen" från Vallarna i Falkenbergt. Men tycker mest att den är rörig, det var roligare för många år sedan när Stefan & Krister var huvudpersonerna.

När kan det bli vår? Har inhandlat vårblommor som jag tänkt plantera på balkonen, men i denna kylan tänker jag inte stå och påta. I går morse blåste det, så när jag tittade ut på balkonen låg de huller om buller en del jord hade läckt ut och några hade brutits av. Grrr för detta kalla väder.


Marsipan godis mmmmm!

Efter en mycket bra eftermiddag på jobbet (ja, fm var också bra). Kommer jag hem och maten var nästan klar. Maken har gjort helstekt kotlettrad i ugnen. Efter maten åkte maken till affären och skulle köpa kaffe och en liten kaka, det blev en äppelkaka av något slag. Otacksamma jag, tycker inte det är så gott, så jag körde ner och köpte en kladdkaka istället och en liten påse lösgodis med marsipan godis.

Hemma mumsade vi i oss detta, när plötsligt maken spottar och fräser som en katta. Mitt marsipangodis åker en bra bit iväg. När jag frågar vad det är svarar han att marsipan godiset med choklad på smakar mögelost. Självklart tror jag inte på honom och stoppar en likadan i munnen, FY för den lede, den var vidrig och smakade helt riktigt mögelost! Då vi är ytterliggare en familjemedlem, yngste sonen som också var tvungen att checka, han var den som läckte på vår vita ryamatta (chokladen då), men jag kan inte klandra honom.

Jag känner verkligen att det är ett stort I-lands problem!






Självögda!

Idag har jag idetorka på vad jag ska berätta om. Men så fick jag ett härligt skratt åt tankspridda, blonda, säviga Maria Montazami. Hon skulle prata vår Nationalsång. Hörde ni? Hon sa "Du gamla du fria du självögda Nord..." alltså på fullt allvar.

En sak som hänt här i Hultet i helgen är att Anna Anka var här och åt vårrullar på torg grillen. Och Joe Labero var här och trollade lite. Jag missade alltihop för det var i Söndags, min vilodag. Men här kommer en fin bild på dom.







Joey   

Tur att...

söndagar finns. Efter de sista dagarnas party liv känns kroppen som en urvattnad trasa. Efter jobbet på torsdagen var det storstädning hemma. Maken och jag tog varsen våning och klara färdiga gå!

Efter ett fullt ös på jobbet hela veckan blev det en härlig helg som låg framför. Direkt efter jobbet i fredags, packade vi grillkorgen och åkte till "vårt" eget bål och våra goda vänner. Massor med inbjudna gäster från när och fjärran kommer för att få vara tillsammans och fira in våren på vårt traditionella sätt. 

Alla väntar spänt på hur bålet ska tändas, det är en procedur i sig. I år blev det helt vanligt, vilket då är ovanligt. Det har tidigare tänts på lite olika sätt. En gång tändes det med en pilbåge med en brandfackla i spetsen, bålet som alltid indränkt i bensin, lät som en bauta vindpust, whoff!



Självklart är bålet godkänt av byns brandförsvar som vännerna alltid frågar.

Samtidigt som bålet brinner, tänds den stora grillen, vänner som vi inte träffat på länge dyker upp och vi pratar och går igenom den senaste tidens händelser.



Lenas krusskjorta inköpt på Joy, blev jag hel frälst i, fick en "måste-ha-känsla.


     
Svärdöttrarna firar också med oss (alkoholfritt såklart)

När maten var klar började det dugga så vi gick in och åt.



Mitt i bilden syns den häftiga engelsk-talande hunden, eller hon lyssnar på kommandon på engelska. Söt!


Nya mobiler måste visas och jämföras...

Jättetrevligt och mätta blev vi.

Lördagen vaknade jag med ett ryck, väckte mannen med en panikfråga "Kalle är systmet öppet idag?" han svarar: "Nej, det är 1:a maj och röd dag". Jag kände paniken komma ännu mer. I em. kommer nämnligen mina klasskompisar hit på förfest, vi som slutade 9:an 1980, inte så länge alltså. Jag kommer ju ihåg hur festerna såg ut då och insåg att vårt öl och vinförråd inte skulle räcka på långa vägar. Ringde runt och fick ihop detta till slut. Hur kunde jag bara glömma att det var stängt?

Men hur som helst, det var hur kul som helst, tyvärr var vi inte så många ifrån vår klass, endast 6 st. Men vi gjorde vad vi kunde för att liva upp festen som sen fortsatte på Speak Easy. Innan dess satt vi och pratade minnen, vad vi gjort nu, vad vi gjorde då. Det är ju så häftigt! Så kul att spana in vem som var där, även om det inte var lätt att lista ut alla som var där. En del har förändrats mycket, en del ser nästan lika dana ut.

Så idag söndag är det vila vila och vila, så jag är pigg som en nyutsprungen ros i morgon!  

RSS 2.0